Teklif Alın
Vergi Sirküleri 53:  7587 Sayılı Kanun İle Vergi Mevzuatında Değişiklikler Yapılmıştır

Vergi Sirküleri 53: 7587 Sayılı Kanun İle Vergi Mevzuatında Değişiklikler Yapılmıştır

01 Tem, 2026

SİRKÜLER TARİHİ: 01.07.2026

SİRKÜLER NO      :  2026/53

7587 SAYILI KANUN İLE VERGİ MEVZUATINDA DEĞİŞİKLİKLER YAPILMIŞTIR
(7587 Sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 1 Temmuz 2026 Tarih ve 33297 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanmıştır)

1.Giriş

Yayımlanan 7587 sayılı Kanun ile çeşitli vergi kanunlarında değişiklikler yapılmıştır. Düzenlemeler özetle aşağıdaki konuları kapsamaktadır:

  • Taksi ile yolcu taşımacılığı faaliyetinde bulunan mükellefler için hasılat esaslı kazanç tespit usulüne ilişkin ilave düzenleme yapılmıştır.
  • Taksi, dolmuş, minibüs ve umum servis araçlarına ait ticari plakaların elden çıkarılmasından doğan kazançlar için gelir vergisi istisnası getirilmiştir.
  • Elektronik tebligat sistemini kullanmak zorunda olanlar ve sistemden çıkış usulleri yeniden düzenlenmiştir.
  • Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 257’nci maddesindeki yetki düzenlemesinde yer alan sınır iki katından beş katına çıkarılmıştır.
  • Biletle girilen yerlerde, belirli yaş veya öğrencilik şartlarını taşıyan kişiler adına düzenlenen biletler için eğlence vergisi alınmamasına yönelik düzenleme yapılmıştır.
  • Katma Değer Vergisi Kanunu’nda, Gelir Vergisi Kanunu geçici 94’üncü madde bağlantılı değişiklik yapılmış ve geçici 45’inci maddede yer alan süre 31.12.2028 tarihine uzatılmıştır.

2. Gelir Vergisi Kanunu’nda Yapılan Düzenlemeler

2.1. Taksi ile yolcu taşımacılığında hasılat esaslı kazanç tespit usulü

7587 sayılı Kanunun 5 inci maddesi ile Gelir Vergisi Kanununun 113 üncü maddesine birinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiş, mevcut ikinci fıkrasında yer alan “birinci fıkra” ibaresi “bu madde” şeklinde ve mevcut beşinci fıkrasında yer alan “yarısına kadar” ibaresi “birinci fıkra kapsamına girenler bakımından yarısına kadar” şeklinde değiştirilmiştir.

Taksi ile yolcu taşımacılığı faaliyetinde bulunanlardan bu faaliyetlerinden kaynaklanan hasılatlarının tamamını, elektronik ücret toplama sistemleri aracılığı olmaksızın, kullanma zorunluluğu getirilen taksi mali cihazla tespit ve belgelendirmek suretiyle elde edenler de talep etmeleri hâlinde, birinci fıkraya göre tespit edilen kazançları üzerinden vergilendirilir. Bu kapsama girenler, talep tarihini takip eden yılın başından itibaren hasılat esaslı kazanç tespit usulünden en fazla üç yıl süreyle yararlanabilir.

Düzenleme ile, taksi ile yolcu taşımacılığı faaliyetinde bulunanlardan, bu faaliyetlerinden kaynaklanan hasılatlarının tamamını elektronik ücret toplama sistemleri aracılığı olmaksızın ve kullanma zorunluluğu getirilen taksi mali cihazla tespit ve belgelendirmek suretiyle elde edenlerin, talep etmeleri halinde hasılat esaslı kazanç tespit usulünden yararlanabilmesine imkân tanınmıştır.

Bu kapsama giren mükellefler, talep tarihini takip eden yılın başından itibaren en fazla üç yıl süreyle bu usulden yararlanabilecektir.

2.2. Ticari plakaların elden çıkarılmasından doğan kazançlarda gelir vergisi istisnası

7587 sayılı Kanunun 6 ncı maddesi ile Gelir Vergisi Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

GEÇİCİ MADDE 94- Ticari kazancı gerçek usulde vergilendirilen gelir vergisi mükelleflerinin bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce sahip oldukları taksi, dolmuş, minibüs ve umum servis araçlarına ait ticari plakalarını elden çıkarmalarından doğan kazançlar gelir vergisinden müstesnadır.

Düzenleme uyarınca,  uyarınca, ticari kazancı gerçek usulde vergilendirilen gelir vergisi mükelleflerinin, maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce sahip oldukları taksi, dolmuş, minibüs ve umum servis araçlarına ait ticari plakalarını elden çıkarmalarından doğan kazançlar gelir vergisinden müstesna tutulmuştur.

İstisna, yalnızca ilgili maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce sahip olunan ticari plakalara ve madde kapsamında sayılan araçlara ait ticari plaka devirlerinden doğan kazançlara yöneliktir.

3. Vergi Usul Kanunu’nda Yapılan Düzenlemeler

3.1. Elektronik tebligat sistemine ilişkin düzenleme

Vergi Usul Kanunu’nun 107/A maddesi yeniden düzenlenmiştir. Buna göre aşağıda sayılanlar Hazine ve Maliye Bakanlığınca kurulan elektronik tebligat sistemini kullanmak zorundadır:

  • Kurumlar vergisi mükellefleri,
  • Ticari, zirai ve mesleki kazançları dolayısıyla gerçek usulde vergilendirilen gelir vergisi mükellefleri,
  • Kollektif şirketler ile adi komandit şirketler,
  • Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanların ilk iktisabında adına tescil yapılan gerçek kişiler, tüzel kişiler ve tüzel kişiliği olmayan teşekküller.

Bu kapsamda olmayan kişiler talep etmeleri halinde elektronik tebligat sistemine dahil olabilecektir. Engellilik oranı %90 veya daha fazla olan malul ve engellilerin elektronik tebligat sistemine dahil olma zorunluluğu bulunmamaktadır.

Elektronik ortamda tebligat, tebliğin elektronik tebligat sistemi ile muhatabına iletildiği tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılacaktır.

3.2. Elektronik tebligat sisteminden çıkış usulleri

Zorunlu veya isteğe bağlı olarak sisteme dahil olanların sistemden çıkışına ilişkin usuller ayrıntılı olarak düzenlenmiştir. Ticaret siciline kayıtlı tüzel kişiler ticaret sicil kayıtlarının silindiği tarih, diğer tüzel kişiler tabi oldukları sicil kayıtlarının silindiği tarih, gerçek kişiler ise ölüm veya gaiplik kararının verildiği tarih dikkate alınarak sistemden çıkarılacaktır.

Zorunlu olarak sisteme dahil olan gerçek kişiler, mükellefiyetin sona erdiği tarihi izleyen beşinci takvim yılı sonundan itibaren, elektronik tebligat sistemine dahil olma zorunluluğu gerektiren başka bir hal bulunmaması şartıyla talep üzerine sistemden çıkarılabilecektir. Ayrıca 65 yaşını doldurmuş kişiler de talep etmeleri halinde elektronik tebligat sisteminden çıkarılabilecektir.

3.3. Vergi Usul Kanunu mükerrer 257’nci madde değişikliği

Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 257’nci maddesinin birinci fıkrasının (8) numaralı bendinde yer alan ‘iki katına’ ibaresi ‘beş katına’ şeklinde değiştirilmiştir. Bu değişiklik, ilgili bent kapsamında Hazine ve Maliye Bakanlığına tanınan yetkinin kullanılmasında dikkate alınacak sınırı artırmaktadır.

3.4. Mevcut elektronik tebligat kullanıcılarının durumu

Vergi Usul Kanunu’na eklenen geçici 38’inci maddeye göre, değişikliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce Vergi Usul Kanunu’nun 107/A maddesi kapsamında elektronik tebligat sistemine dahil olanlar yeni bir başvuru yapmaksızın elektronik tebligat sistemini kullanmaya devam edecektir.

4. Belediye Gelirleri Kanunu’nda Yapılan Düzenleme

7587 sayılı Kanunun 14 üncü maddesi ile 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 19 uncu maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

Bu Kanunun 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (I) numaralı bendi kapsamında biletle girilen yerlerde, 18 yaşını veya tahsilde olup 25 yaşını doldurmamış kişilere düzenlenen biletler için vergi alınmaz.

Belediye Gelirleri Kanunu’nun 19’uncu maddesine eklenen fıkra ile, Kanunun 21’inci maddesinin birinci fıkrasının (I) numaralı bendi kapsamında biletle girilen yerlerde, 18 yaşını veya tahsilde olup 25 yaşını doldurmamış kişilere düzenlenen biletler için eğlence vergisi alınmayacağı hüküm altına alınmıştır.

Buna göre, söz konusu istisnanın uygulanabilmesi için biletin ilgili yaş/öğrencilik şartını sağlayan kişi adına düzenlenmesi ve işlemin Belediye Gelirleri Kanunu’nun 21’inci maddesinin birinci fıkrasının (I) numaralı bendi kapsamındaki biletle girilen yerlere ilişkin olması gerekmektedir.

5. Katma Değer Vergisi Kanunu’nda Yapılan Düzenlemeler

5.1. Gelir Vergisi Kanunu geçici 94’üncü madde bağlantılı KDV düzenlemesi

Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 17’nci maddesinin (4) numaralı fıkrasının (a) bendinde yer alan ‘mükerrer 20/B maddesi’ ibaresi ‘mükerrer 20/B ve geçici 94’üncü maddeleri’ şeklinde değiştirilmiştir.

Bu değişiklikle, Gelir Vergisi Kanunu’na eklenen geçici 94’üncü madde kapsamındaki düzenleme KDV Kanunu’nun 17/4-a bendiyle ilişkilendirilmiştir. Uygulamada işlem bazında istisna şartlarının ayrıca değerlendirilmesi önem arz etmektedir.

5.2. KDV Kanunu geçici 45’inci maddesinde süre uzatımı

Katma Değer Vergisi Kanunu’nun geçici 45’inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan ’31/12/2025′ ibaresi ’31/12/2028′ olarak değiştirilmiştir. Söz konusu süre uzatımı, geçici 45’inci madde kapsamında yer alan işlemler bakımından 31.12.2028 tarihine kadar uygulanacaktır.

6. Yürürlük

7587 sayılı Kanun’un 25’inci maddesine göre, Katma Değer Vergisi Kanunu’nun geçici 45’inci maddesindeki süre uzatımına ilişkin 18’inci madde 31.12.2025 tarihinden itibaren uygulanmak üzere yayımı tarihinde, diğer maddeler ise yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

7. Uygulamada Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  • Elektronik tebligat yükümlülüğü kapsamına giren mükelleflerin sistem kayıtları ve tebligat adresleri kontrol edilmelidir.
  • ÖTV Kanunu’na ekli (II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi malların ilk iktisabında adına tescil yapılanların elektronik tebligat yükümlülüğü ayrıca izlenmelidir.
  • Taksi ile yolcu taşımacılığı faaliyetinde bulunan mükelleflerin, hasılat esaslı kazanç tespit usulünden yararlanma şartları ve talep süreleri değerlendirilmelidir.
  • Ticari plaka devri planlanan durumlarda, plakanın yürürlük tarihinden önce sahip olunan plakalar kapsamında olup olmadığı ve istisna şartları işlem bazında belgelenmelidir.
  • Eğlence vergisi uygulamasında biletleme sistemleri, 18 yaş ve tahsilde olup 25 yaşını doldurmamış kişilere ilişkin istisnayı ayırt edebilecek şekilde gözden geçirilmelidir.
  • KDV Kanunu geçici 45’inci madde kapsamına giren işlemler için 31.12.2028 tarihine kadar uzatılan süre dikkate alınarak sözleşme, fatura ve istisna süreçleri güncellenmelidir.
  1. Kaynak Düzenlemeler

7587 Sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanuna ulaşmak için tıklayınız.

PDF’e ulaşmak için tıklayınız.

Bilgilerinize Sunulur.  

Saygılarımızla,

GÜRELİ YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK

VE BAĞIMSIZ DENETİM HİZMETLERİ A.Ş.

 

KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI VE İŞLENMESİ HAKKINDA
AYDINLATMA METNİ

Kişisel verilerin korunması Güreli Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim Hizmetleri A.Ş.’nin (Şirketimizin) en önemli öncelikleri arasındadır.

Kişisel Verileriniz Nelerdir?

Kişisel Verilerinizi Hangi Amaç İle Kullanılmaktadır?

Kişisel Verilerinizi İşlemenin Hukuki Sebebi ve Toplamanın Yöntemi Nelerdir?

Kişisel veriler, Kanunun 5. ve 6. maddesinde yer alan;

hukuki sebepler ile, Şirketimizle ilişkinizin kurulması esnasında ve söz konusu ilişkinin devamı süresince sizden sözlü veya yazılı olarak, internet sitesi, telefon, e-posta aracılığıyla otomatik ya da otomatik olmayan yöntemlerle toplanabilmektedir.

Kişisel Verilerinizi Kimlerle Paylaşıyoruz?

Kişisel verileriniz internet sitesi üzerinden yukarıda belirtilen amaçlarla sınırlı ve orantılı olacak şekilde internet sitesi tedarikçimiz ile paylaşılabilecektir.

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na Göre Haklarınız nelerdir?

KVK Kanunu 11. Maddesine göre Şirketimize başvurarak sizinle ilgili;

  1. Kişisel veri işlenip işlenmediğini öğrenme,
  2. Kişisel verileri işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme,
  3. Kişisel verilerin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,
  4. Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme,
  5. Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme,
  6. İşlenmesini gerektiren yasal sebeplerin ortadan kalkması durumu ile kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesini isteme,
  7. (d) ve (e) bentleri uyarınca yapılan işlemlerin, kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
  8. İşlenen verilerin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle kişinin kendisi aleyhine bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme,
  9. Kişisel verilerin kanuna aykırı olarak işlenmesi sebebiyle zarara uğraması hâlinde zararın giderilmesini talep etme

haklarına sahipsiniz.

Kanunun ilgili kişinin haklarını düzenleyen 11. maddesi kapsamındaki taleplerinizi, “Veri Sorumlusuna Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ”ine göre Şirketimize yazılı olarak veya [email protected] isimli e-posta adresine güvenli elektronik imza, mobil imza ya da Şirketimize daha önce bildirilen ve sistemimizde kayıtlı bulunan elektronik posta adresiniz kullanmak suretiyle iletebilirsiniz.

 

Merkez Adres: Spine Tower Büyükdere Cad.No:243 Kat: 25 34398  Sarıyer / İstanbul – Merkez Ofis
Telefon: 444 9 475 – (0212) 285 01 50
İnternet Sitesi: www.gureli.com.tr
Eposta Adresi: [email protected]

 

 

KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI VE İŞLENMESİ HAKKINDA AÇIK RIZA METNİ

Kişisel verilerin korunması Güreli Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim Hizmetleri A.Ş.’nin (Şirketimizin) en önemli öncelikleri arasındadır.

Kişisel Verileriniz Nelerdir?

Kişisel Verilerinizi Hangi Amaç İle Kullanılmaktadır?

Kişisel Verilerinizi Kimlerle Paylaşıyoruz?

Kişisel verileriniz internet sitesi üzerinden yukarıda belirtilen amaçlarla sınırlı ve orantılı olacak şekilde internet sitesi tedarikçimiz ile paylaşılabilecektir.

Kişisel verilerimin yukarıda belirtilen şekilde işlenmesini açık rızam ile kabul ediyorum.

KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI VE İŞLENMESİ HAKKINDA AYDINLATMA METNİ

Kişisel verilerin korunması Güreli Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim Hizmetleri A.Ş.’nin (Şirketimizin) en önemli öncelikleri arasındadır. Kişisel verileri;

İlkeleri çerçevesinde işlediğimizi bildiririz. Sizleri kişisel verilen korunması hakkında aydınlatmak ve 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) 10. Maddesi kapsamında Veri Sorumlusu olarak aydınlatma yükümlülüğümüzü yerine getirmek amacıyla bu bilgilendirmeyi sunarız.

Kişisel Verileriniz Nelerdir?

Kişisel Verilerinizi Hangi Amaç İle Kullanılmaktadır?

Kişisel Verilerinizi İşlemenin Hukuki Sebebi ve Toplamanın Yöntemi Nelerdir?

Kişisel veriler, Kanunun 5. ve 6. maddesinde yer alan;

hukuki sebepler ile, Şirketimizle ilişkinizin kurulması esnasında ve söz konusu ilişkinin devamı süresince sizden sözlü veya yazılı olarak, internet sitesi, telefon, e-posta aracılığıyla otomatik ya da otomatik olmayan yöntemlerle toplanabilmektedir.

Kişisel Verilerinizi Kimlerle Paylaşıyoruz?

Kişisel verileriniz internet sitesi üzerinden yukarıda belirtilen amaçlarla sınırlı ve orantılı olacak şekilde internet sitesi tedarikçimiz ile paylaşılabilecektir.

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na Göre Haklarınız nelerdir?

KVK Kanunu 11. Maddesine göre Şirketimize başvurarak sizinle ilgili;

  1. Kişisel veri işlenip işlenmediğini öğrenme,
  2. Kişisel verileri işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme,
  3. Kişisel verilerin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,
  4. Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme,
  5. Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme,
  6. İşlenmesini gerektiren yasal sebeplerin ortadan kalkması durumu ile kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesini isteme,
  7. (d) ve (e) bentleri uyarınca yapılan işlemlerin, kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
  8. İşlenen verilerin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle kişinin kendisi aleyhine bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme,
  9. Kişisel verilerin kanuna aykırı olarak işlenmesi sebebiyle zarara uğraması hâlinde zararın giderilmesini talep etme

haklarına sahipsiniz.

Kanunun ilgili kişinin haklarını düzenleyen 11. maddesi kapsamındaki taleplerinizi, “Veri Sorumlusuna Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ”ine göre Şirketimize yazılı olarak veya [email protected] isimli e-posta adresine güvenli elektronik imza, mobil imza ya da Şirketimize daha önce bildirilen ve sistemimizde kayıtlı bulunan elektronik posta adresiniz kullanmak suretiyle iletebilirsiniz.

Merkez Adres: Spine Tower Büyükdere Cad.No:243 Kat: 25 34398  Sarıyer / İstanbul – Merkez Ofis
Telefon: 444 9 475 – (0212) 285 01 50
İnternet Sitesi: www.gureli.com.tr
Eposta Adresi: [email protected]

KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI VE İŞLENMESİ HAKKINDA AÇIK RIZA METNİ

Kişisel verilerin korunması Güreli Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim Hizmetleri A.Ş.’nin (Şirketimizin) en önemli öncelikleri arasındadır.

Kişisel Verileriniz Nelerdir?

Kişisel Verilerinizi Hangi Amaç İle Kullanılmaktadır?

Kişisel Verilerinizi Kimlerle Paylaşıyoruz?

Kişisel verileriniz internet sitesi üzerinden yukarıda belirtilen amaçlarla sınırlı ve orantılı olacak şekilde internet sitesi tedarikçimiz ile paylaşılabilecektir.

Kişisel verilerimin yukarıda belirtilen şekilde işlenmesini açık rızam ile kabul ediyorum.